Το σχολείο μας

Το 1ο 12/θέσιο Δημοτικό σχολείο Γιαννιτσών βρίσκεται στην αρχή του συνοικισμού Καρυωτών της πόλης των Γιαννιτσών στην οδό Γκόνου Γιώτα 40. Ιδρύθηκε το 1915. Το πρώτο διδακτήριο άρχισε να κατασκευάζεται το 1928 με χρηματοδότηση της τότε Διδακτηριακής επιτροπής από τα ενοίκια του σχολικού αγροκτήματος και ολοκληρώθηκε το 1930. Το 1935 κατασκευάστηκαν λουτρά στο σχολείο.

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών αποτελεί αδιάψευστο μνημείο της μακραίωνης εκπαιδευτικής παράδοσης της πόλης μας. Αρχικά λειτούργησε ως εκπαιδευτήριο για μαθητές από την πόλη των Γιαννιτσών που κατάγονταν από τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολικής Ρωμυλίας, διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη και την κληρονομιά τους.

Εγκατεστημένο στην γραφική περιοχή του Συνοικισμού Καρυωτών, δίπλα στον ιερό ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στις 11 Φεβρουαρίου 1938 πρωτοστάτησε αποδίδοντας επίσημα τιμές στον ήρωα Μακεδονομάχο Γκόνο Γιώτα, αποτιμώντας με τον πρέποντα τρόπο τη θυσία του για την ελευθερία της Μακεδονίας.

Ξεχωριστή μνεία αξίζει στον Αναστάσιο Παπαϊωάννου, μετέπειτα Αρχιμανδρίτη Νίκανδρο, ο οποίος υπηρέτησε ως δάσκαλος και διευθυντής στο σχολείο των Καρυών. Ο ακάματος ιερέας και λόγιος, όντας και ο ίδιος πρόσφυγας από την Ανατολική Ρωμυλία, αφιέρωσε την ύπαρξή του στην πνευματική καλλιέργεια των μαθητών και στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης.

Το σημερινό κτίριο κατασκευάστηκε το 1984 όπου έγιναν και τα εγκαίνια από τον τότε υπουργό παιδείας Απόστολο Κακλαμάνη. Μέχρι το σχολικό έτος 2000 – 2001 συστεγαζόταν με το 3ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών και λειτουργούσε με εναλλασσόμενο ωράριο. Από το σχολικό έτος 2001 – 2002 το Γυμνάσιο εγκαταστάθηκε σε δικό του κτίριο και έτσι το σχολείο μας λειτουργεί σε πρωινή βάρδια.

Σήμερα, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών, συνεχίζοντας την αξιόλογη πορεία του, παραμένει ένας ζωντανός οργανισμός παιδείας και πολιτισμού, διατηρώντας άσβεστη τη φλόγα της γνώσης και της μνήμης.

[Πηγή]