Έθιμα Αγίου Μαρτίνου

Τον Νοέμβριο του 2023 στα πλαίσια του μαθήματος της διδασκαλίας της γερμανικής γλώσσας και στην προσπάθεια μετάδοσης πολιτισμικών στοιχείων των γερμανόφωνων χωρών με τα τμήματα: Ε΄ και ΣΤ΄τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών ασχοληθήκαμε με την ζωή και τα έθιμα προς τιμή του Αγίου Μαρτίνου Επισκόπου Τουρ του Ελεήμονα (397μ.Χ.).

Έχοντας ως αρχή: «Όταν μαθαίνεις μία γλώσσα κατανοείς τους ανθρώπους μιας χώρας καλύτερα μέσα από την παράδοσή τους…» προετοιμάσαμε και παρουσιάσαμε στοιχεία από την ζωή του Αγ. Μαρτίνου και τραγουδήθηκαν στα γερμανικά από τους μαθητές τα κάλαντα του Αγ. Μαρτίνου, επισκεπτόμενοι τις αίθουσες των υπόλοιπων τάξεων του σχολείου. Αναφερθήκαμε στην 11η Νοεμβρίου (Martinstag) ημέρα μνήμης και εορτασμού του Αγ. Μαρτίνου στις γερμανόφωνες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ενός στρατιωτικού Αγίου, που αφιέρωσε την ζωή του στην ελεημοσύνη και την φιλανθρωπία.

Το πιο όμορφο στοιχείο του εθίμου είναι η παρέλαση του Αγ. Μαρτίνου (Martinszug). Oι παιδικές φωνές που ακούγονται σε κάθε γειτονιά καλωσορίζουν το χειμώνα τραγουδώντας στους δρόμους με τα φαναράκια τους:

«Περπατώ στους δρόμους με το φαναράκι μου και τραγουδώ για τον Σανκτ Μάρτιν – εκεί ψηλά στον ουρανό φωτίζουν τα άστρα και εμείς εδώ στη γη…Πάω από σπίτι σε σπίτι για να πω τα νέα του Σανκτ Μάρτιν, που έδωσε το μισό χιτώνα του στο ζητιάνο.»

Τα φαναράκια (Laternen) συμβολίζουν το φως και την ελπίδα που φέρνει η αγάπη μέσω της προσφοράς στη ζωή των ανθρώπων που έχουν ανάγκη χωρίς να περιμένουμε ανταπόδοση.

Αναδείξαμε, με αυτόν τον τρόπο την αξία της προσφοράς στον συνάνθρωπο ως εκδήλωση αγάπης μέσω του συνθήματος του Αγίου «Το δικό μου γίνεται δικό σου» – στα γερμανικά: ”Meins wird deins!!”. Εκφραστήκαμε δημιουργικά ζωγραφίζοντας εικόνες του αγίου και κατασκευάζοντας φαναράκια. Τέλος, φτιάξαμε μία κατασκευή /κολλάζ με την απεικόνιση του Αγίου, με σημαντικούς όρους και το σύνθημα στα γερμανικά: ”Meins wird deins!!”.

Η εκπαιδευτικός

Βάνα Μπόσκου

Καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας