Αρχική Σελίδα | Βιβλίο επισκεπτών | Στείλτε τα σχόλιά σας| Επικοινωνία  

    Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

 ΚΑΡΥΩΤΕΣ

  ΕΘΙΜΑ

  ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

  ΣΤΟΛΕΣ

  ΧΟΡΟΙ

 ΠΟΝΤΙΟΙ

ΕΝΤΟΠΙΟΙ
 ΓΛΩΣΣΑΡΙ



Χοροί

Τσέστος

Τριπόδης

Συγκαθιστός

Καστρινός

Μπαϊντούσκα

 Σουντρίς

Σουναράδικος

Σουφλιουτούδα

Ράϊκος

Τραγούδια

Ο Θάνατος του Γιαννάκη  (καστρινός

Έλα Μαρία

Στέργιος

(Ζωναράδικος)

(Ζωναράδικος)

(Ζωναράδικος)

Συγκαθιστός

 
 

Η περιοχή των Γιαννιτσών που κατοικούμε, ο συνοικισμός Καρυωτών, δημιουργήθηκε από τους κατοίκους  της ανατολικής Ρωμυλίας ( Βουλγαρίας ) πριν από 72 χρόνια.

Η Ανατολική Ρωμυλία είναι μια περιοχή που βρίσκεται μεταξύ των βουνών Αίμου, Ορμήλου, Ροδόπης και Εύξεινου Πόντου. Στην περιοχή αυτή κατοικούσαν Βούλγαροι, Έλληνες, Σέρβοι, Αρμένιοι και Τούρκοι. Αυτονομήθηκε με τη συνθήκη του Βερολίνου το 1878. Το 1885 ξέσπασε κίνημα στη Φιλιππούπολη και οι επαναστάτες κήρυξαν την ένωση της Ανατολικής Ρωμυλίας με τη Βουλγαρία. ΄Ελληνες και Σέρβοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την παραβίαση της συνθήκης. Τελικά η ένωση με τη Βουλγαρία έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου 1885 παρά την αντίθεση των Μεγάλων Δυνάμεων. Οριστικοποιήθηκε το 1908 με την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Βουλγαρίας.

Η ζωή των ανθρώπων αυτών ήταν γεμάτη βάσανα και ταλαιπωρίες. Σκλαβωμένοι καθώς ήταν δεν μπορούσαν  να εκφράσουν τις χαρές και τις πίκρες της ζωής τους. ΄Ετσι μόλις ήρθαν στην Ελλάδα θέλησαν να διασκεδάσουν κι αυτοί όπως  ο υπόλοιπος κόσμος. Πήγαιναν σε εκδηλώσεις άλλων περιοχών και παρακολουθούσαν  την πλούσια πνευματική καλλιέργεια.

Για να μη ξεχαστεί το παρελθόν τους, αλλά αντίθετα για να το γνωρίσουν και άλλοι άνθρωποι, αλλά και οι επόμενες γενιές θέλησαν να το καταγράψουν. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες διηγούνταν στους απογόνους τους τα βάσανα τις ταλαιπωρίες μα και τις χαρές της παιδικής τους ηλικίας στην πατρίδα. Οι απόγονοί τους μετέτρεψαν τις διηγήσεις αυτές σε στίχους και έτσι δημιουργήθηκαν τραγούδια.

Μερικά τραγούδια ήταν λαϊκά. Κύριο πρόσωπο των τραγουδιών είναι ένας άνθρωπος και τα κατορθώματά του. Αυτός ο άνθρωπος αντιπροσωπεύει όλους τους κατοίκους της Ανατολικής Ρωμυλίας. Τα τραγούδια αυτά τα τραγουδούσαν στους γάμους, στα βαφτίσια και σε άλλες γιορτές, κοινωνικές ή θρησκευτικές. Για να είναι πιο ολοκληρωμένες οι εκδηλώσεις τα τραγούδια τους τα συνόδευαν με χορούς. Οι πιο φημισμένοι χοροί της Ανατολικής Ρωμυλίας είναι:

1.Ο χορός Τσέστος που συνοδεύεται με το τραγούδι «Στέργιος».

2.Ο χορός Τριπόδης που συνοδεύεται με το τραγούδι «΄Ελα Μαρία».

3.Ο χορός Συγκαθιστός, με το τραγούδι «Έτσι είναι μπάρμπα Κυριάκο».

4.Ο χορός Καστρινός, με το τραγούδι «Βέργω».

5.Ο χορός Μπαϊντούσκα , με το τραγούδι «Σεργιανοπούλα».

6.Ο χορός Σουντρίς που συνοδεύεται με το τραγούδι «Κόρη δύο».

7.Ο χορός Σουναράδικος που συνοδεύεται με το τραγούδι «Γιώργη».

8.Ο χορός Σουφλιουτούδα που συνδέεται με το τραγούδι «Παναγιώτα».

9.Ο χορός Ράϊκος που συνδέεται με το τραγούδι «Μωρέ Στέργιο».

Τα τραγούδια και οι χοροί αυτοί μεταδίδονται από γενιά σε γενιά και σήμερα τα γνωρίζουν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας. Έτσι οι άνθρωποι της ανατολικής Ρωμυλίας είναι περήφανοι για την πνευματική τους κληρονομιά.

 
 

 

 

 

 


   

 

   
   
   

   
   
 
 
   

©2001 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών